Tips voor onderhoud van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn gemakkelijk in onderhoud en wanneer u enkele zaken in het oog houdt zult u ongestoord plezier beleven aan uw investering.
1. (na de montage) voorkom kalk- en mortelvlekken op het glas, op de profielen en op het hang- en sluitwerk. Het hang- en sluitwerk kan zelfs vastlopen als u de mortel laat opdrogen. Verwijderen dus!
2. Zorg voor een goede ventilatie. U verkrijgt dan een gezond binnenklimaat en u voorkomt er schimmelvorming mee.
3. Het schoonmaken van de kozijnen doet u gewoon met een sopje van een mild afwasmiddel. Gebruik geen agressieve- of schurende middelen.
Het regelmatig reinigen van de buitenkant van de kozijnen voorkomt dat pollen, zandkorreltjes of teerdeeltjes zich kunnen vasthechten aan het oppervlak en misschien kunnen inbranden door de warmte van de zon.
4. Smeer het hang- en sluitwerk tenminste eenmaal per jaar met wat WD-40. Dan bent u verzekerd van een storingsvrije- en soepele werking ervan.
5. Check zo nu en dan of de handgreepjes goed vastzitten. Wanneer u het afdekkapje een kwartslag draait komen de schroeven in het zicht en kunt u loszittende schroeven aandraaien.
6. Tussen het kozijn en de draaiende delen bevindt zich een dubbele-, of soms zelfs een drievoudige, flexibele afdichting.
Tweemaal per jaar met een doekje met talkpoeder er langs is voldoende om ze soepel te houden. U kunt dan meteen controleren of ze nog steeds onbeschadigd zijn. Beschadigde afdichtingen altijd vervangen!
7.  In de kozijnen bevinden zich sleufvormige openingen om het (regen)water af te voeren. Zijn ze verstopt, maak ze dan weer open met een pijpenrager.